Het moest iets zijn wat de mannen op jacht naar voedsel mee konden nemen, zodat ze onderweg wat te eten hadden. Tot aan het vlees in het deeg verpakken, was de werkwijze hetzelfde.
Maar vroeger reeg men het deeg aan een touw als een ketting en liet men het bevriezen door het buiten in de ijzige vrieskou te leggen of te hangen. Zo was er ook eten om mee te nemen op jacht.
Maar vroeger reeg men het deeg aan een touw als een ketting en liet men het bevriezen door het buiten in de ijzige vrieskou te leggen of te hangen. Zo was er ook eten om mee te nemen op jacht.
220 gr. bloem
2 eieren
900 gr. rundergehakt
225 gr. varkensgehakt
water
2 teentjes knoflook, geperst
1 theel. zout
1 theel. peper
azijn
zure room
Voorbereiding:
2 eieren
900 gr. rundergehakt
225 gr. varkensgehakt
water
2 teentjes knoflook, geperst
1 theel. zout
1 theel. peper
azijn
zure room
Voorbereiding:
Mix de eieren door het bloem en voeg genoeg water toe om een stevig deeg te maken.
Kneed het deeg zeker 10 minuten goed door, tot het redelijk elastisch is.
Maak van het deeg een rol met een doorsnede van ca 5 cm.
Meng het varkens- en rundergehakt door elkaar.
Doe er de knoflook bij en kruid het met zout en peper naar smaak.
Kneed het deeg zeker 10 minuten goed door, tot het redelijk elastisch is.
Maak van het deeg een rol met een doorsnede van ca 5 cm.
Meng het varkens- en rundergehakt door elkaar.
Doe er de knoflook bij en kruid het met zout en peper naar smaak.
Bereidingswijze:
Snijd van de deegrol een schijfje van 3 a 4 mm af en rol dat tot een platte cirkel met een doorsnee van ca. 5 cm
Leg op een kant van de cirkel een theelepel van de gehaktvulling, vouw de cirkel dicht tot een half maantje en druk de punten naar elkaar toe zodat je een rondje krijgt.
Maak van de rest van het deeg en de vleesvulling ook zulke rondjes.
Zorg dat ze NIET tegen elkaar aan komen te liggen.
Laat ze in kokend water glijden.
Ze zijn klaar als ze boven komen drijven.
Leg op een kant van de cirkel een theelepel van de gehaktvulling, vouw de cirkel dicht tot een half maantje en druk de punten naar elkaar toe zodat je een rondje krijgt.
Maak van de rest van het deeg en de vleesvulling ook zulke rondjes.
Zorg dat ze NIET tegen elkaar aan komen te liggen.
Laat ze in kokend water glijden.
Ze zijn klaar als ze boven komen drijven.
Lekker met bietensalade en mosterdsaus of creme fraiche.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.